Om man vill ha kontroll över vikten och äta så kolhydratsnål mat som möjligt är det en bra idé att använda ägg till frukost. Tack vare den stora LCHF-trenden som har dragit över både Sverige och de övriga nordiska länderna under de senaste åren så har allt fler lyckats gå ner i vikt och fått en bättre hälsa genom att äta kost med mindre kolhydrater.
Äter man en äggfrukost varje dag så får man en mättande start på dagen fylld med viktiga näringsämnen som behövs för att vi ska kunna hålla oss friska och pigga.
Ägg innehåller nästan alla näringsämnen som en människa behöver för att överleva eftersom äggen själva är tänkta att vara underläget för ett eget livs, det vill säga kycklingens liv.
I ägg kan man bland annat hitta kolhydrater, protein, vitamin D, vitamin E, folat, jod och selen i mängder som är väldigt bra för hälsan. De näringsämnen som ägg saknar är egentligen bara vitamin C och fibrer.
Vitamin C behöver kroppen för att hålla huden, skelettet och immunförsvaret i skick bland annat. Fibrer behövs för att hålla magen i form så att man inte drabbas av förstoppning. Men om man då och då även åt lite frukt som innehåller fibrer och vitamin C, som till exempel äpplen, så skulle man kunna leva på att enbart äta ägg.
Det säger mycket om hur otroligt nyttiga ägg är. Receptet nedan är på en god omelett med bacon och grönsaker som räcker till hela familjen. Perfekt att laga på lördagsmorgonen för att göra frukosten lite mer spännande och hälsosam.
Recept på baconomelett
Du behöver:
- 2 paket tärnad bacon
- 1 burk champinjoner
- 100 gram strimlad purjolök
- 200 gram färsk broccoli
- 6 st ägg
- 6 msk grädde
- 2 dl riven ost
Instruktioner: Sätt på ugnen och värm upp den till 225 grader.
Ta sedan fram bacontärningarna och fräs dem på hög värme i ugnssäker stekpanna tills de har börjat få färg.
Tillsätt då champinjonerna och den strimlade purjolöken.
När purjolöken har mjuknat av stekningen är det dags att dela broccolin i lagom stora bitar och lägga i dem i stekpannan.
Sänk sedan värmen ett par steg på spisen och låt ingredienserna fortsätta stekas under tiden du förbereder äggsmeten.
Ta fram en skål och vispa ihop äggen, grädden och hälften av den rivna osten.
Tillsätt även salt och peppar i smeten enligt preferens.
Häll sedan ner äggsmeten i stekpannan och låt omeletten stekas i cirka 5 minuter.
Strö därefter över den kvarstående osten över omeletten och ställ in stekpannan i ugnen så att den kan gräddas rakt igenom.