Atkinsdieten lanserades redan under 1960-talet av doktorn Robert Atkins och är en av de vanligaste dieterna. Principen med dieten är att man ska begränsa intaget av kolhydrater, t ex socker. Idén är att 50-75% av energin ska komma från protein och fett – resten från kolhydrater.
När man sänker sitt intag av kolhydrater börjar kroppen bryta ner fett istället för att få energi till hjärnan och övriga delar. Samtidigt som fett bryts ner minskas även aptiten när ketonkroppar bildas.
Fyra faser
I Atkinsdieten är det fyra olika faser som du ska följa för att gå ner i vikt. Det är viktigt att man följer dessa för att få ut ett så bra resultat som möjligt.
Introduktionsfasen
I den första fasen ska du följa ett strikt schema och begränsa intaget av kolhydrater till 20 gram kolhydrater per dag. Slarvar man med denna fasen är risken att det blir ett sämre resultat då kroppen ska gå över från kolhydratförbrännande till fettförbrännande metabolism. Denna fasen håller på de första två veckorna med dieten.
Viktminskningsfasen
Efter de två första veckorna är det dags för den andra fasen, som kallas Viktminskningsfasen. Här behöver du inte följa de tidigare reglerna om 20 gram kolhydrater per dag utan ska försöka hitta det intaget som passar dig. Öka dock inte intaget för mycket utan bara med några gram. I denna fasen ska du också hitta vilka livsmedel som gör dig hungrig och försöka utesluta dem.
Mellanfasen
I mellanfasen fortsätter du med det du började med i fas 2. Du ökar ditt kolhydratintag med ca 10 gram per vecka och hittar den gräns som passar för just dig. Håll koll på vikten och intaget får inte vara så högt att du går upp i vikt.
Underhållsfasen
När du väl hittat de gränser du ska följa är det sista målet att försöka leva med detta resten av liv då din vikt inte kommer att ökas. Ifall det inte funkar och din vikt ökar kan du börja om på fas 1 igen. Här kan man göra lite justeringar med intaget ifall man inte är nöjd.
Vad ska jag äta och vad bör undvikas?
Precis som för Gi-metoden ska man även i denna diet undvika vissa livsmedel. Allt som innehåller stora mängder kolhydrater, t ex Potatis, Bröd, Ris och Pasta bör man avstå från ifall man har satt igång med Atkinsdieten.
En myt om atkinsdieten är att man ska utesluta all mat med kolhydrater, detta är fel då man bara ska begränsa sitt intag.
Mat som innehåller mindre kolhydrater är bland annat kött, kyckling, fisk, grönsaker ägg och mejeriprodukter.
Risker
Det har länge varit debatter kring för och nackdelar kring kolhydrater. Vid ett minskat intag finns det flera studier om att din hälsa kan påverkas på ett negativt sätt. Oftast får man minskad styrka och uthållighet samtidigt som nya undersökningar visar att ett lågt intag kan påverka ditt minne.
Det gäller både att se fördelar och nackdelar med en sådan här diet och om du märker några konsekvenser av dieten bör du ifrågasätta om det är värt att fortsätta eller inte. Innan du börjar är det ju alltid bra att höra med personer som testat dieten tidigare och se vad de har för synpunkter.