Essentiella fettsyror är fetter som vi dagligen behöver få i oss och de behövs för hjärtat, hjärnan och synen. Det är viktigt att ha en bra balans mellan fettsyrorna i kroppen eftersom vissa fetter kan bidra till inflammationer medan andra fetter kan ha en antiinflammatorisk verkan.
Essentiella fettsyror är livsviktiga. Essentiella fettsyror finns i våra cellmembran och håller dem mjuka. Om vi inte får i oss rätt fett kan membranen stelna och försvåra näringstransporten in i cellerna och transporten av slaggprodukter ut ur cellerna.
Omega-3 och omega-6
Både omega-3 och omega-6 tillhör det vi kallar fleromättade fetter. Omega-6 finns i många vegetabiliska oljor och omega-3 hittar vi främst i fet fisk och linfrön. Inget livsmedel innehåller bara ett sorts fett utan en blandning av flera fettsyror, dock med med lutning åt något håll.
Även om vi behöver både omega-3 och omega-6 är det balansen mellan dem som är det väsentliga och idag intar de flesta helt för mycket omega-6 eftersom det finns i den mesta färdigmat, restaurangmat, kakor och andra liknande produkter.
Fördelarna med omega-3
Omega-3 verkar antiinflammatoriskt medan omega-6 verkar proinflammatoriskt. Man vet att omega-3 minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och studier visar att omega-3 är något effektivare än statiner på att reducera den totala dödligheten i hjärt- och kärlsjukdom.
Omega-3 verkar även blodförtunnande, vilket innebär en minskad risk för blodpropp. Sist men inte minst är omega-3 är också viktigt för lederna och rekommenderas därför ofta till äldre personer med stela leder. Eftersom effekten av omega-3-tillskott brukar komma efter först 6-8 veckor så omega-3 är bra att ta kontinuerligt.
Funktionerna hos fettsyrorna EPA och DHA
EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra) är fleromättade omega-3 fettsyror. EPA är mer antiinflammatorisk och kärlvidgande än DHA och intag av EPA minskar risken att drabbas av blodpropp och hämmar nedbrytningen av muskler. DHA är däremot viktigare för hjärnan och ögats näthinna. Det påverkar också vårt humör positivt genom att öka signalsubstanserna acetylkolin, serotonin och dopamin.
Bröstmjölk är rikt på DHA och gravida och ammande kvinnor bör ha dubbelt så högt intag av essentiella fettsyror eftersom det är viktigt för fostrets utveckling av hjärna och syn. Att gravida kvinnor börjar bli glömska är ett tecken på att den blivande mamman skulle behöva mer fettsyror och framförallt DHA, även om det oftast är bäst att ta dem tillsammans som de finns naturligt. Först och främst tillgodogörs nämligen fostrets behov eftersom utvecklingen av fostrets hjärna prioriteras, och det kan skapa brist hos mamman.
Skillnader mellan krillolja och fiskolja
Krillolja, till skillnad mot fiskolja, är rikt på fosfolipider och fosfolipider finns i alla cellmembran. Fosfolipider tas upp bättre från tarmen än triglycerider. Flera studier har visat på positiva effekter för hjärta, lever och personer med ADHD vid intag av krillolja.
I en studie där man jämförde krillolja mot fiskolja såg man att krillolja sänker fett i hjärta och lever mer än fiskolja. Vid artrit så har studier visat att krillolja hade nästan dubbelt så stark effekt som fiskolja. Andra studier har kommit fram till att barn med ADHD visade på förbättringar vid intag av krillolja.