Gi-metoden skapades redan 1981 av den kanadensiska professorn David Jenkins och är idag en av de populäraste dieterna. Metoden innebär att man ska välja sådan mat med låg GI som resulterar till en jämnare blodsockerkurva.
Att ha en sådan stadig blodsockerkurva som möjligt är viktigt för alla människor, ett vanligt problem många gör är att de äter godis eller något annat med socker. Kurvan förändras och blir en kort tid hög vilket gör en pigg. Det dröjer dock inte länge innan kurvan sänks och man känner sig genast väldigt trött och orkeslös.
Högt och lågt GI
Gi står för glykemisk index och mat med hög GI påverkar blodsockret. Det gäller därför att äta mat med så låg GI som möjligt. Mat med låg GI är bland annat mörkt bröd, grönsaker, mjölk och fibrer. Vid intagning av mat med lägre GI blir insulinpåslaget lägre och man får en bättre mättnadskänsla. Med en bra mättnadskänsla minskar småätandet mycket.
Ett livsmedel med ett:
GI lägre än 55 anses ha lågt GI.
Medelhögt GI är från 56 – 69.
GI över 70 anser som högt.
Nackdelar med Gi-metoden
Det finns inga bevis som visar att Gi metoden skulle vara farlig eller olämplig på något sätt. Förutom att det är en diet är det även en bra kosthållning som minskar risken för sjukdomar, tex diabetes.